2010. november 19., péntek

Ostoros kalács

Utánozhatatlan. 
Nevét állítólag arról kapta, hogy az ostort is így fonják... mindegy. 



Egy őzgerincformába pakolható kalácshoz erre lesz szükséged:




  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 25 g friss élesztő vagy 3,5 g porélesztő
  • 2 ek. étolaj
  • 2 tojás sárgája
  • 30 g cukor
  • 25 g olvasztott margarin
  • 3 ek. kakaópor
  • 125 g puha kockamargarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor





1. A tejet mikróban melegítsd meg, s szórj bele 2 ek. cukrot, majd morzsold tetejére az élesztőt. 






2. Mikor úgy látod, a gombák elkezdték a munkát, az-az hólyagos a  dolog teteje, öntsd a liszt közepébe készített kráterbe, s miközben a robotgép spiráljaival kevered, szépen adagold hozzá az olajat, tojást, margarint és a cukrot. Jól keverd át a géppel, míg apró hólyagokat nem látsz.

 3. Ha ez megtörtént, szépen olajozd be a tészta tetejét, s a tál alját, ha azt szeretnéd, hogy könnyedén kivehető legyen, s fedd le folpackkal. Kb 50 perc alatt gyönyörűen meg fog kelni.



3. Ezután vedd ki és oszd 3 egyenlő méretű bucira, tedd egy tepsibe és szépen takargasd be őket, majd hagyd őket magukra még úgy fél órára, hogy megint megkeljenek.


4. Addig ne lazsálj: készítsd el a tölteléket - robotgéppel keverd ki a puha margarint a kakaóval és porcukorral, ha van otthon csokoládéaroma, nagyon ajánlom beletenni. 



5. Az idő letelte után nyújtsd ki az első cipót, s kend meg a töltelék 1/3 részével, majd csavard fel bejgli-szerűen. Tégy így a másik kettővel is, majd fond össze a három rudat, akár a barátnőd haját, vagy bánom is én: ostort.

6. Tedd egy őzgerincformába, s letakarva 10 percig pihentesd, majd kend meg tojássárgája és tejföl keverékével. 190 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütheted.

jóbarátok: Kalács és Euforbia



Jó ha tudod:
  • Azért javaslom az őzgerincformát, mert egyrészt a töltelék sajnos hajlamos kifolyni és elhagyni a kalácsot, másrészt pedig korlátok közé szorítva a tészta fölfelé növekszik majd a sütőben, ami igen tetszetős külsőt kölcsönöz neki.
  • Egészen forrón képtelenség felszelni, így javaslom, hogy egy fél órát hagyd állni a formában mielőtt szervíroznád- így a nagyon folyós töltelék is megembereli magát.
  • Készítheted fahéjjal is kakaópor helyett, de szerintem ez az igazán nyerő.
  • Teljes kiőrlésű liszttel sajnos nem működik a dolog, sosem fog ilyen szép nagyra nőni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése