2013. november 28., csütörtök

Kombe juhtúróval és kolbásszal

Igazi pasi-kaja. Ha írnék egy szakácskönyvet "Eledelek az emberednek" címmel, tuti, hogy ez kerülne a borítóra. :) A kombe, vagy kömbe egy török eredetű tésztaféleség, a börek jóbarátja. Érdemes kipróbálni - nem sok pepecseléssel nagy adag sós süti vagy vacsora kerülhet az asztalra.




hozzávalók kb. 8 főre

1. a tésztához


  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 kk. cukor
  • 1 ek. só
  • fél ek. bors
A vízzel elkevert tejet melegítsd meg, szórj bele cukrot, s morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval dolgozd össze - ezt teheted a kézi robotgép dagasztókarjaival - vagy a lustábbik fajtája, mint én, dolgozhat kenyérsütőgéppel: a dagasztóprogramjának első 5 perce elegendő lesz.






2. a kenéshez
  • 5 ek étolaj
  • 100 g vaj vagy 125 g kockamargarin felolvasztva


3. a töltelékhez

  • 100 g juhtúró
  • 15 dkg szárazkolbász apróra vagdosva
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 5-10 dkg kockázott bacon
  • 2 dl tejföl
  • egy fej lila hagyma felszeletelve
  • 1 tubus tömlős füstölt sajt
  • 1 kk. őrölt bors 
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 kk. só
Az első bucit nyújtsd ki amilyen vékonyra csak tudod, majd kend meg a vajas-olajas lötyi 1/3 részével. Keverd össze a juhtúrót a töltelék többi hozzávalójával - ez természetesen hűtőnk tartalma szerint variálható, de a mennyiségre érdemes figyelni, hogy nehogy száraz vagy töltelékszegény legyen a péksütink. :) A túrós töltelék 1/3 át is kend rá ennek a tetejére.

Most nyújtsd ki a második bucit hasonlóképpen, s fedd le vele az előzőt. Erre kerüljön a töltelék további része. A harmadik bucival történjen szinén ugyanez. Ezt pedig kenegesd meg a vajas-olajos kutyulmány újabb 1/3 -ával.

Most jön az origami része:



 - oszd gondolatban három részre a tésztát
 - a jobb oldali harmadot hajtsd a középsőre, majd erre a bal oldali harmadot
 - most alulról és felülről is készíts egy kicsi, 2 cm-es hajtást, s nyomkodd össze a széleket (így nem fog kifolyni a finomság)
 - utoljára pedig a tésztát hajtsd félbe, alulról fölfelé 






A maradék vajas szmötyit öntsd egy közepes méretű tepsibe, pl. egy 25x30 centisbe, s óvatosan helyezd bele tésztakölteményünket. 

Egy éles késsel vagdosd be a költemény tetejét, pl. kockákra vagy tortaszelet-szerűen, de ne vágd át teljesen. 

A tetejére is kenegess egy kicsit a szmötyiből, majd fedd le egy kis folpackkal, s erre helyezz egy tiszta konyharuhát. Most meleg helyen sajnos várnia kell 1 órát, hogy  szépen megkelhessen, de amint ez megvan, mehet a sütőbe : 180 fokra előmelegítve, kb. 30 percre. 
Előtte megszórhatod különféle magvakkal, én ma napraforgómagot és lenmagot használtam.

voilá !






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése